Clean air solutions

Camfil Recovery Project

Kan renare luft förbättra olympiernas återhämtning?

Camfils Recovery Project i Rio är ett luftkvalitetsprogram med målet att maximera de svenska olympiernas återhämtning och lindra allergiska besvär. Camfil och SOK har i många år diskuterat hur ren luft skulle kunna hjälpa idrottare. Efter tävling eller ett hårt träningspass är kroppen tömd på energi och lungorna hårt ansträngda. Direkt efter passet börjar återhämtningsfasen för att göra kroppen redo för nya utmaningar. Vår teori är att det är extra viktigt med ren luft för att maximera återhämtningen inför nästa träning eller tävling.

Fyra olympier agerar som testpiloter i projektet: Sofia Mattsson, Jenny Fransson, Hanna Klinga och Emma Johansson. Alla har fått luftrenaren City M installerad i sina bostäder under våren 2016.City M använder både HEPA/13 och molekylärfilter för att öka renhetsgraden i inomhusluften med över 80 procent, vilket borde underlätta olympiernas återhämtning.

Camfil utför också kontinuerliga mätningar av luftkvaliteten i olympiernas bostäder. Dessa kompletteras med utvärderingar av olympiernas återhämtning och förmåga i samarbete med Centrum för allergiforskning (CfA) vid Karolinska Institutet och SOK:s medicinska team.

I juli 2016 går projektet in i fas två. Då installerar vi luftrenaren City S i samtliga sovrum, och City M i matsalen, träningsanläggningarna och i hotellobbyn i svenska OS-byn på plats i Rio de Janeiro. Då kommer Sarah Sjöström och hela OS-truppen kunna dra nytta av luftrenaren. Förhoppningsvis kan den renare luften hjälpa olympierna till bättre hälsa och förbättrad återhämtning inför tävlingarna.

Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande, hoppas på vassare prestationer

Air Cleaners and Air Purifiers

Vilka är dina förhoppningar på Camfil Recovery Project?

– Om renare luft för återhämtning kan ge resultatmässiga förbättringar i idrottsgrenarna vet vi inte med bestämdhet. Men vi vill gärna ta reda på det. Många av våra olympier tränar visserligen under bar himmel, och utomhusluftens kvalitet kan vi tyvärr inte göra något åt. Men en stor del av dygnet befinner de sig inomhus och där kan vi förbättra luftkvaliteten. Våra kroppar fungerar bättre i ren luft jämfört med när de belastas av föroreningar och höga partikelhalter. Får vi bättre återhämtning borde prestationerna också bli vassare.

Hur är luftkvaliteten i Sverige jämfört med Rio de Janeiro?

– Jag var nyligen i Rio och hade en partikelmätare med mig som jag fått låna av Camfil. Nere vid platsen där Copacabana och Ipanema möts, med hav, sandstrand och palmer slog jag på mätutrustningen och fick en chock. På Camfils kontor är det ungefär 8 miljoner partiklar per kubikmeter luft. I utomhusluften i Rio låg den på 363 miljoner partiklar. Exakt hur det påverkar olympierna kan jag själv inte svara för, men antalet partiklar är extremt högt.

Kan Camfil Recovery Project rentav bli ett permanent program?

– Personligen tycker jag att Vinter-OS i Pyeongchang 2018 är högintressant för ett sånt här projekt. Längdskidåkare utsätter lungorna för ännu större påfrestningar än deltagarna vid ett sommar-OS. Och om det är någon skillnad på höghöjds- eller låglandsprestationer har vi inte ens funderat på ännu. Men nu ligger fokus på att se om luftrenaren kan göra skillnad här i Rio.

”Våra kroppar fungerar bättre i ren luft jämfört med när de belastas av föroreningar och höga partikelhalter.”
Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande

OS-SILVER

Grattis
Emma Johansson

SILVER

cykel

OS-GULD OCH VÄRLDSREKORD

Grattis
Sarah Sjöström

GULD

i 100 meter fjärilsim

OS-SILVER

Grattis
Sarah Sjöström

SILVER

i 200 fritt

OS-BRONS

Grattis
Sarah Sjöström

BRONS

i 100 meter fritt

OS-BRONS

Grattis
Jenny Fransson

BRONS

Brottning, fristil, 69Kg, damer

OS-BRONS

Grattis
Sofia Mattsson

BRONS

Brottning, fristil, 53Kg, damer

Testpiloter

Camfil Recovery Project:

OS-brottaren Sofia Mattson testar luftrenare i hemmet

Sofia Mattsson, brottare, har också fått en Camfil City luftrenare i hemmet. Förhoppningsvis kan den hjälpa henne att förebygga sjukdagar i den viktiga uppladdningen.

Hur känns uppladdningen inför OS?

– Bra. Nu gör jag mitt tredje OS och är ganska rutinerad, men jag känner mig ändå inte helt nöjd med uppladdningen. Det finns alltid något som kan förbättras och jag vill se till att utnyttja varje liten sak till min fördel.

Hur har luftrenaren hjälpt dig hittills?

– Jag har precis kommit hem från ett träningsläger så jag har inte hunnit känna av effekten riktigt ännu. Men jag känner ju mig fullt frisk så det är ju att bra kvitto! Annars är det tryggt att ha den, speciellt under pollensäsongen. Jag brukar känna av det där.

Hur resonerar du som elitidrottare kring ren luft under träning och vardagsliv?

– Vi har extremt bra koll när det gäller träning och kost, men luften har inte hamnat lika högt upp på listan hittills. Det är mest när jag befinner mig på extremt smutsiga platser som till exempel på läger i Peking. Till och med kläderna blir ju svarta när jag vistas utomhus där. Problemet blir väldigt tydligt när man kan se det framför sig. I Peking tränar de också oftast inomhus. I Sverige kan vi bara snöra på oss löparskorna och ge oss ut på en runda, här syns inte resultatet av partiklarna lika mycket.

Vad är dina förhoppnignar med projektet och luftrenaren?

– Att luftrenaren ska hjälpa till med återhämtningen och att jag ska förebygga så många sjukdagar som möjligt. Varje liten procent är viktig i uppladdningen. Det handlar ju om att hålla sig frisk och skadefri när man är elitidrottare.

Kan vi få ett olympiskt återhämtningstips?

– Jag håller med Jenny! Ibland är man slut efter träningen och vill bara sitta ner i soffan. Men då är det bättre att röra på sig och få genomblödning i musklerna för att få bort slaggprodukterna. Jag brukar cykla i naturen eller på motionscykel. Eller gå promenader!

"Varje liten procent är viktig i uppladdningen."
Sofia Mattson, brottare


Sofia Mattson VM-guld, fristil, 2009

Jenny Fransson: "Jag hoppade på projektet direkt"

Jenny Fransson har ett VM-guld i bagaget och satsar nu hårt på OS i Rio. Som testpilot i Camfil Recovery Project får hon luftrenare i hemmet som ska hjälpa henne med förbättrad återhämtning.

Air Cleaners and Air Purifiers

– Som elitidrottare har man järnkoll på träning, återhämtning och kost. Vi har till och med dietister som ger oss råd om vad vi ska äta. Däremot har vi inte tänkt så mycket på luftföroreningar och hur de kan påverka våra resultat. Så när jag fick reda på det här projektet hoppade jag på direkt, berättar hon.

Under våren har Jenny fått två Camfil City-luftrenare installerade i hemmet. Det blir mycket tid som spenderas hemma.

– Ska man prestera på högsta nivån måste man få tid att återhämta kroppen. Då gäller det att sänka tempot och vila. Vi tränar två pass per dag och jag har ibland fått höra att jag skulle kunna utnyttja tiden mellan passen till att jobba. Visst blir det ett par timmar i ledig tid, men den tiden behöver jag för att vila och laga bra mat. Skulle jag jobba hade återhämtningen blivit lidande och mina resultat försämrats kraftigt.

Problem med astma och allergi

Jenny har även sedan barnsben haft problem med astma och allergi. Främst gräs och pollen. Just våren är därför en extra stor utmaning för henne, speciellt när hon laddar för ett kommande sommar-OS.

– Astman har jag inte så stora problem med längre, men allergin finns kvar. När pollen- och grässäsongen sätter igång känns det ungefär som att gå runt och vara konstant sjuk i ett par månader. Kroppen är slö och det tar lång tid att komma igång med träningspassen. Därför sköter jag gärna träning och återhämtning inomhus när det är som mest pollen i luften. Jag vill inte heller proppa i mig en massa allergitabletter eftersom jag känner mig extra slö i kroppen när jag tar dem.

”Det känns renare hemma nu.”
Jenny Fransson, brottare

Stora förhoppningar

Hemma har Jenny märkt en del förändringar efter att luftrenarna installerades. Exakt vilken skillnad luftrenarna kommer innebära är svårt att säga, men förhoppningarna finns där.

– Jag vet inte om jag inbillar mig, men det känns renare hemma numera. Det är inte lika mycket damm som far runt i luften. Jag och min sambo sover ofta med fönstret öppet, men när Camfil var här och mätte partiklarna i luften tipsade de oss om att ha det stängt. Man tror ju att luften här i Sverige är väldigt ren men det var helt svart vid fönsterlisten. Jag hoppas såklart att luftrenarna kommer hjälpa mig till bättre resultat och det känns bra att vi även kommer ha dem i Rio.

Air Cleaners and Air Purifiers

”Jag hoppas såklart att luftrenarna kommer hjälpa mig till bättre resultat.”
Jenny Fransson, brottare

Fakta

Namn: Jenny Fransson
Född: 1987
Idrott: Brottning
Meriter: VM-guld, 2012. EM-brons, 2008

Fakta

Namn: Sofia Mattsson
Född: 1989
Idrott: Brottning
Meriter: VM-guld, fristil 2009. Guld i Europeiska Spelen, fristil, 2015. EM-guld, fristil, 2008, 2010, 2013, 2014. VM-silver, fristil, 2011, 2013, 2014

Läs mer om Sofia

Fakta

Namn: Hanna Klinga
Född: 1989
Idrott: Segling
Meriter: VM-silver. Europe, 2010

Läs mer om Hanna

Fakta

Namn: Emma Johansson
Född: 1983
Idrott: Cykling
Meriter: OS-silver, landsvägslopp, 2008. VM-silver, landsvägslopp, 2013. VM-brons, landsvägslopp, 2010, 2014

Läs mer om Emma

PRODUKTER

Ren luft i olika storlekar

Luftrenare CITY M

Luftrenare CITY M

City M med partikel- och molekylärfilter ger dig hälsosam inomhusmiljö genom att effektivt ta bort damm, föroreningar och skadliga partiklar i bland annat affärer, skolor, bostäder samt på kontor och sjukhus.

Applikationer: Luftrenare för alla typer av inomhusmiljöer, till exempel skolor, hem, kontor och publika miljöer såväl som rumsmiljöer med höga krav på renhet.
Strömförsörjning: 200 .. 240 V
Filter: H13/Molekylär
Installation: Golv
Design: Vit, Svart
Luftreningsyta: 75m2
Luftrenare City S

Luftrenare City S

City S är en kompakt luftrenare som är designad för att filtrera luften i mindre rum så som kontor, kliniker, hårfrisörer, hotell och hem. City S kan också användas som 4ett komplement till större luftrenarsystem när extra filtrering behövs.

Applikationer: Luftrenare designad och utvecklad för t.ex bostäder, sjukhus och kontor, där ren luft spelar roll.
Strömförsörjning: 200 .. 240 V
Filter: H13/Molekylär
Installation: Golv
Design: Vit, Svart
Luftreningsyta: 45m2

Här kan du som privatperson köpa våra luftrenare City S och City M

Vi svarar gärna på alla frågor om "Camfil Recovery Project" eller Camfils produkter.

Kontakta oss